SASO Energy Efficiency Lab

SASO 2902 Led Lighting Enerji verimliliği Etiketi

Led Modülleriniz ve Led driver ürünleriniz için Kurumumuz IECEE ve CB belgesi vermektedir. Daha sonra Ürününüze SASO 2870 VE SASO 2902 Göre Test raporu beyan ederek Resimde görülen etiket gibi EER Enerji label etiketi alınmalıdır. Etiket Tüm koli ve ürün üzerine uygulanmalıdır.

Sls.gov.sa sitesine başvuru yapmadan önde SASO 2902 test raporlarınızın temin edilmesi gerekmektedir. Bu konuda akrediteli laboratuvarımız Enerji label test raporunuzu 2000 h ve 6000h lik testler ile gerçekleştirmektedir. Led modüllerin ömür testleri Türkiyede ilk defa PTC Test laboratuvarımız tarafından gerçekleşir.

15 ayrı numune ile 8 ay süren testler teknolojik cihazlarımız ile TM21 hesapları ile birlikte enerji etiketleme sistemine başvuru yapabilirsiniz.

Bu uygulama SASO 2870: 2015 kapsamındaki tüm lambaları kapsamaktadır.

Test raporları, test tarihinden itibaren en fazla 2 yıl süreyle kayıt için geçerlidir.

Özel fabrikalar ve laboratuvarların Suudi Arabistan Krallığı dışından gelen test raporları ancak aşağıdaki durumlarda kabul edilecektir: Tam bir ILAC üyesinden ISO / IEC 17025 standardı olarak onaylanmıştır. Ulusal akreditasyon otoritesi tarafından imalat ülkesinden kabul edilmiştir. Suudi Arabistan test raporları krallığı içindeki özel fabrikalar ve laboratuarlar yalnızca  Suudi Akreditasyon Komitesi (SAC) tarafından ISO / IEC 17025 standardı olarak kabul edilmişlerse kabul edilecektir . Lamba testi için kullanılan ve SASO 2870'te listelenen standartlar laboratuvar kapsamında olup, yukarıdaki akreditasyon kapsamına girer. Akredite olmayan laboratuvarlar, akreditasyonu almak için ödemesiz bir süreye sahiptir. Test raporları bu laboratuarlardan kabul edilecek ve  akreditasyon daha önce alınmamışsa iptal edilecektir (31 Aralık 2016). Sertifika ve Etiketi SASO'dan almak için, bu uygulamalardaki tüm zorunlu alanları doldurmanız, ekleri eklemeniz ve başvuru sonunda sözleşmeyi kontrol etmeniz gerekir. Portal tüm alanların verilerini kontrol edecek ve eğer hepsi doğruysa, başvuru başarıyla gönderilecektir.

 

Bundan sonra, portal bir aylık geçerliliği olan bir fatura düzenler ve başvuru e-postasına gönderilir. Başvuru sahibi, ödemeyi SADAD kullanarak Suudi Arabistan'daki herhangi bir bankacılık kanalı aracılığıyla ödediğinde, başvuruları incelemek için başvuru SASO'ya aktarılır. SASO'nun herhangi bir yorumu varsa, gösterge panelinde, bildirim için bir e-postayla belirtilen alanda görünecektir. Aksi takdirde, başvuru onaylanacak ve e-posta ile bilgilendirileceksiniz ve sertifika kontrol panelinden indirilebilir. Başvuru sahibi herhangi bir zamanda faturayı, ödeme makbuzunu, Etiket ve Sertifikayı görebilir / yazdırabilir. Başvuru bitiminden bir ay önce yenileme alanında belirlenir.

  • Etiketlerin yanındaki kırmızı yıldızlar bu alanın zorunlu olduğu anlamına gelir.
  • Gri alanlar düzenlenemez demektir.
  • Eklenti PDF biçiminde olmalı ve boyutu 5 MB'ı geçmemelidir.
  • Her alan için gereken birimler yanında belirtilir.
  • EEI doğrulanacak.
  • Test tarihi laboratuarın son kullanma tarihinden daha az veya ona eşit olmalıdır.
  • Model Resmi / İsim Plakası boyutu 250X250 olmalıdır.
  • Model Resmi / Adı Plaka arka plan rengi beyaz olmalıdır.
  • Model Resmi / Adı Plaka boyutu 500 kb veya daha az olmalıdır.
  • Açılır listeden Marka Adı'nı seçin.
  • Açılır listede yoksa İngilizce ve Arapça marka adını yazın.

Hayatta kalma faktörü ve lümen bakımı için bir yonga için minimum 6000 saat ve fikstür için 2000 saat (son ürün (lamba veya aydınlatma armatürü)) ile test raporu verilmesine izin verilir. Çip için lümen bakımı ve hayatta kalma faktörü için 6000 saatte bir test raporu mevcut değilse, fikstür için 6000 saatte bir test raporu gereklidir.IEC'ye (Tablo 1) veya IESNA'ya (Tablo 2) dayanan test yöntemleri lümen bakımı ve hayatta kalma faktörü için kabul edilir

amba

Armatür

Standart No.

Test saatleri

Standart No.

Test saatleri

IEC 62717

Çip için 6000 
saat ve fikstür için 2000 saat

IEC 62722-2-1

Çip için 6000 
saat ve fikstür için 2000 saat

Lamba ve Armatür

Standart No.

Test saatleri

LM 80 
TM 21 
ISTMT

Çip için 6000

LM 84 
TM 28 
ISTMT

Fikstür için 2000

         

Enerji Verimliliği Etiketi

- Suudi Standardizasyon, Metroloji ve Kalite Örgütü 30 Eylül 2019AD tarihine kadar sadece II. Aydınlatma ürünlerinin enerji verimliliği etiketini (SASO 2902) ambalaj etiketi üzerine yapıştırmak için kabul edecek, ancak ithal edilecekler için sabit ve çıkarılmayacak şekilde yerel olarak üretilmekte veya piyasa ürünlerinde bulunmamakta ve enerji verimliliği etiketini kullanmak için Suudi Standardizasyon, Metroloji ve Kalite Örgütü'nden lisans almış ve ambalajın üzerinde basılı bir etiket bulunmamakta. 1 Ekim 2019AD tarihinden itibaren, Suudi Standart No (SASO 2902) 'de istenen şekilde ambalajın üzerine basılmalıdır.- (SLS) sisteminden aldıktan sonra etiketin bilgilerini, boyutlarını veya rengini değiştiremez.- Suudi enerji verimliliği etiketinin dışındaki pakette enerji verimliliği etiketine izin verilmez.

 

LED Kontrol Ünitesi

Minimum Verimlilik (η)

Nominal Güç (Watt)

% 80

B <= 20

% 88

20

% 91

> = 50 W

1 Nisan tarihinden itibaren Suudi Arabistan’a yapılacak olan aydınlatma ihracatlarında IECEE Recognation Certificate ve EER Label zorunlu hale gelmiştir.

 Bu sertifikalar için aşağıdaki yollar izlenmektedir.

  1. EER Label

Led ve Benzeri Aydınlatma Armatürleri İçin : SASO 2902 ‘ye göre akredite bir laboratuvardan yapılmış test raporu alınması gerekmektedir. Bu test raporu ile SLS( Saudi label System) e kayıt olunup ürün kayıt edilerek gerekli harçlar (yaklaşık 1500 SAR ) ödenerek EER etiketi çıkarılmaktadır.

Led ve lambalar için : SASO 2870’ e göre göre akredite bir laboratuvardan yapılmış test raporu alınması gerekmektedir. Bu test raporu ile SLS( Saudi label System) e kayıt olunup ürün kayıt edilerek gerekli harçlar (yaklaşık 1500 SAR ) ödenerek EER etiketi çıkarılmaktadır.

Bu işlem normalde 2000 saatlik test süresi vardır. Ancak ilk 2 hafta sonunda alınacak test raporu ile etiketleme işlemi yapılabilmektedir.

  1. IECEE Recognation Certificate

Tüm aydınlatma ürünleri , ledler , lambalar için gerekmektedir. Öncelikle CB Scheme’de bulunan bir CB Test Laboratuvarı tarafından yapılmış ürün standardına göre akrediteli test raporu ve bu test raporuna istinaden verilen CB Certificate gerekmektedir.  Bu test işlemi 1 buçuk ay sürmektedir. Test raporu ve sertifika alındıktan sonra Suudi Arabistan’ın jeem sistemi üzerinden Suudi Arabistan’da ki ithalatçının kullanıcı adı ve şifresiyle giriş yapılıp IECEE REcognation Certificate başvurusu yapılmalıdır. Ortalama 2 hafta içinde bu süreçte sonuçlanmaktadır. Yaklaşık 3500 SAR harç bedeli olmaktadır. 

Bu 2 belgeye sahip aydınlatma ürünlerinin Suudi Arabistan ihracatında herhangi bir sorun yoktur.

İşlem Bedelleri :

  • SASO 2902 veya SASO 2870 Test bedeli = ?? ( Ürün grubu başına )
  • CB Test Raporu ve Sertifikası = ?? ( ürün grubu başına )
  • EER Etiketi için SLS sistem ve IECEE Recognation Certificate için jeem sistem kayıt ) = ?? + KDV ( ürün grubu başına)

 fiyatlar için iletişime geçiniz